Followers

Hi~~WELCOME TO MY BLOG

"Thanks sebab sudi singgah kat blog yang tak berapa lawa dan cerita yang tak berapa menarik ni...I'm still learn how to make my story or my blog be fantastic.Apa-apa pun thanks.>_<
Hope enjoy reading my story.. Let's make a change.Have a question,you can ask me but if i cannot answer it,sorry.I'm not really good in everything.Jom tegur menegur untuk kebaikan.May ALLAH bless u all."

Saturday, May 3

WHY?!


Assalamualaikum,readers..

"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu"


Satu kapal terbang kertas jatuh di hujung kakiku.Aku mendongak keatas.Mencari arah kapal itu datang. Akhirnya,pandanganku terhenti di sebuah bangunan yang agak usang.Lama aku tilik bangunan itu akhirnya aku melangkah pergi. Hari-hari berikutnya peristiwa itu tetap berlaku hinggalah suatu hari hatiku terdetik untuk mengutip kapal terbang kertas itu.Aku menilik kapal kertas itu dan terperasan ada tulisan didalammya.
"DEAD"
Wow!Satu perkataan yang mendalam.Aku melangkah menuju ke arah bangunan lama tersebut.Tangga dipanjatku dengan berhati-hati sehinggalah aku tiba di rooftop.Aku melihat disana terdapat seorang pemuda yang sedang bersandar pada tiang batu.Pemuda itu tidak perasan agak kehadiranku.
Pada pandanganku,pemuda itu agak selekeh.Tiba-tiba aku tertendang tin-tin kosong yang bersepah disitu.
"Sapa tu?"Soalnya.
Alamak!Kantoi.Apa aku nak cakap ni..
Pemuda itu kembali melayan perasaannya.Aku lihat di tangannya sebatang rokok.Aku buat kerja aku.Tanganku mengeluarkan sebuah buku sketch dari beg sandang.Laju tanganku melakarkan sesuatu diatasnya.Aku rasa aman dan selesa berada disana.
Sejak hari itu kerap kali juga aku kesana.
"Wei,aku tengok kau selalu datang sini.Kenapa kau datang sini?"Soal pemuda tersebut.
"Kau pun selalu datang sini.Apasal kau datang sini?"aku ajukan semula pertanyaan itu.
"Ish!Aku tanya kau.Kau tanya aku balik apasal?"
"Dah kau selalu datang sini.Pastinya sebab kita sama."
"Aku Jay,kau?"Sambungku.
"Just call me Dan"
Kami melakukan kerja kami.
"Dan,apasal kau selalu datang sini?Kau tak kerja ke?"
"He'eleh.tanya orang.Kau tu apasal datang sini?Takder keje?"
"Aku tak kerja lagi,still study.Medic"
"Same as you"
"You know why I came here?Only this place can bring me far away from my life."Sambung Dan.
"What happen to your life until you came here?"
"Why should I told you.You not even my relative or my family."

"Sometime family like stranger and stranger like family.If you do mind to share dengan aku,aku on je."
A few day after.
"Jay,kenapa kita hidup?"
Sentap dengar soalan tu.
"Kenapa kau tanya?Kau hidup buat apa.I mean your activities?"
"Ntah,Hidup aku bangun pagi,makan,study then tidur.Pastu activity aku sama je hari-hari."
"Parents kau tak pernah bagitau ke apa motif kita hidup?"
"Diorang tak pernah cares pasal life aku.Aku,aku.Diorang,diorang.Life kami berbeza."
"Ah,I tell you tomorrow.I need to go.Adios~"

"Okay,soalan kau semalam aku dah ada jawapannya."
"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu"

"So?"
"Okay.First  aku nak tanya kau kita datang dari mana?Jangan jawab dari perut ibu or tanah."
"God"
"Okay,who are our GOD.ALLAH right?"
"Yup!"
"ALLAH create us for ibadah kepada-Nya.Mean kat sini kita hidup bukan hanya untuk makan or tidur.Kita ada tanggungjawab kita perlu beribadah kepada ALLAH."
"Habis tu kita nak ibadah 24 jam ke?How?"
"Yup!Dan,ibadah tak semestinya hanya solat.Setiap amalan yang kita lakukan di dunia adalah ibadah jika kita niatkan kerana ALLAH TAALA.Inilah masalah masyarakat sekarang.Hanya memandang skop ibadah pada rukun islam yang lima tu je.."

"Setiap amalan yang kita lakukan di dunia akan disoal di akhirat sana.So as a muslim kita perlulah sentiasa melakukan pekerjaan dengan niat ibadah kepada ALLAH.Kalau tak sia-sia je hidup kat atas muka bumi ni."
"Ooo.Thanks Jay.Selama ni aku tak pernah tau pun tujuan kita diciptakan.Sometimes aku rasa cam takder guna aku hidup better aku mati kot sebab parents aku busy dengan kerja masing-masing tak pernah pulak aku tengok diorang beribadah.Life aku pulak takder orang cares aku nak buat apa as long parents give me the money to survive on this world.Now I realized that we not just been created for fun.Thanks again.You right,sometime stranger like family,family like stranger.Tak pernah aku tanya soalan ni kat parents aku."
"Takder papelah.Memang tugas seorang muslimin untuk menyampaikan ayat-ayat ALLAH dan sebagai kawan kau memang kerja aku ingatkan kau.Secara tak langsung aku mengingat diri aku sendiri."
"Jay,kau cakap macam orang yang alim gila tentang agama tapi pemakaian,life style kau tak menunjukkan macam kau alim bab-bab agama."
"Dan,aku bukannya alim pun.Pemakaian or life style tu tak penting asalkan life kau tak lari dari syariat yang dilandaskan oleh ALLAH."
"Ooo.."
~END~
cerita rekaan semata-mata.

Okay,kita sebagai hamba perlulah mengabdikan diri kita fully to our creatures,ALLAH because from HIM we come and back.Kita dijadikan adalah untuk menjadi khalifah bagi mentadbir alam ini berlandaskan hukum-hakam yang ditetapkan oleh ALLAH in holy quran.ingatlah bahawa kita dijadikan dari setitis air mani yang sangat hina jadi siapa kita untuk melawan kata-kata ALLAH.Even susah mana pun hidup kita,kita perlu beribadah kepada ALLAH.

Life WELL or life HELL,you choose.


Jom,sama-sama berubah kearah yang lebih baik.
Sama-sama mencari MARDHATILLAH.
Sama-sama saling memperingati untuk menuju ke SYURGA ALLLAH.
Ingat tujuan asal kita diciptakan.
Bukan untuk main-main.
o_o ^_^ T^T -_- @_@ *_* $_$  >_< n_n ^o^ =_=


SS

No comments:

Post a Comment

hi~
cepatlah komen x sabar nak baca ni..