Followers

Hi~~WELCOME TO MY BLOG

"Thanks sebab sudi singgah kat blog yang tak berapa lawa dan cerita yang tak berapa menarik ni...I'm still learn how to make my story or my blog be fantastic.Apa-apa pun thanks.>_<
Hope enjoy reading my story.. Let's make a change.Have a question,you can ask me but if i cannot answer it,sorry.I'm not really good in everything.Jom tegur menegur untuk kebaikan.May ALLAH bless u all."

Saturday, April 26

M@Lu??

Assalamualaikum,readers.

Okay,malu..hmmm,,,MALU??

Apa itu MALU?
Menurut wikipidia,malu adalah satu perasaan negatif yang timbul dalam diri seseorang akibat daripada kesedaran diri mengenai perlakuan tidak senonoh yang dilakukan oleh dirinya sendiri.
Setiap orang yang normal mempunyai perasaan malu. Tetapi setiap masyarakat mempunyai pandangan yang berbeza mengenai malu. Sehubungan itu, pendapat mengenai apa yang dimaksudkan malu, apa yang mendatangkan malu serta tindakan yang harus untuk mengatasi perasaan malu berbeza-beza dari satu masyarakat ke satu masyarakat yang lain. Ini adalah kerana dalam konsep malu dan segan ini sebenarnya terkandung satu sisitem nilai dan kepercayaan sesebuah masyarakat itu.
"Diriwayatkan oleh Bukhari bahawa Nabi sallAllahu 'alaihi wasallam lebih malu sifatnya dari seorang gadis yang berada di sebalik tirai."
But today I see a lot of people that doesn't have this sense.I shame and I scare if at Mahsyar they will ask me why I din't tell them.I scare.I don't have strength to do that.
Here some example:


kat luar sana ramai couple yang kita boleh lihat.Touch there,touch here.hey,it cannot be like that.Dah lah buat benda haram depan khayalak ramai pulak tu.Apa korang ingat ni negara barat ke nak buat macam tu?Even our country is free country it doesn't mean that you can do everything that you like.Mana sifat MALU korang?X malu ke orang tengok??Starting be friends then become couple then WHAT??Sedarlah bahawa umat sekarang rosak akibat kurangnya pengamalan agama dalam diri korang.Korang tau itu haram tapi korang buat,WHY??

BF: Honey,malam ni tgok wayang jom.
GF: Okay,tak kisah cerita papepun asalkan bi ada.

Okay,tengok wanyang x salah,tapi dengan siapa kamu pergi,cerita apa yang kamu tengok.Sekiranya berdua-duan lelaki dan perempuan di tempat yang gelap yang orang lain tak kan nampak.Tak siapa tau apa akan jadi kan?

BF: You look gorgeous today.
GF: Wow!Thanks
P1: Maaf,kami dari pejabat agama mendapat aduan bahawa ada aktiviti khalwat di sini.
BF: Eh,mana ada.
P1: Apa yang anda berdua lakukan disini berdua-duan?Adik beradik kah?Suami isteri kah?
BF&GF:.......(cover muka)

Looks,time buat tak tau malu tapi bila dah terkantoi baru malu.Malu sebab apa?Okay,kalau perasan banyak je contohnya tapi kenapa I took couple as example because I shame with my school.Guys we had learn everything at the school but why that doesn't made you a better person?I'm not judging you but I'm curios..In the past,our school had been example for other schools,but now?? 

Okay,kita malu bila terkantoi tapi pernah tak kita malu dengan ALLAH??
Pernah x malu sebab:
  • solat lambat
  • mengumpat
  • berdosa
Kita fikir ALLAH sentiasa melihat hamba-hambanya,so malulah sikit nak buat dosa. 


okay,aku cakap ni aku pun bukannya perfect mana..so sama-sama kita menegur.
Malu satu emosi yang negetif bagi orang keseorangan. Tetapi ia merupakan aspek yang positif dalam kehidupan bermasyarakat, kerana perasaan malu dapat mengawal orang keseorangan supaya tidak menyeleweng daripada norma masyarakat dan sekaligus dapat membentuk satu suasana sosial yang lebih harmoni. Oleh itu sikap “tahu malu” seharusnya dipupuk dalam masyarakat kita
.

FLY LIKE A BIRD IN SKY, 
SPREAD THE ISLAM TO ALL.
DON'T CARE WHAT PEOPLE SAY,
THIS GONNA HELP YOU AT AKHIRAT..o_o

No comments:

Post a Comment

hi~
cepatlah komen x sabar nak baca ni..