Followers

Hi~~WELCOME TO MY BLOG

"Thanks sebab sudi singgah kat blog yang tak berapa lawa dan cerita yang tak berapa menarik ni...I'm still learn how to make my story or my blog be fantastic.Apa-apa pun thanks.>_<
Hope enjoy reading my story.. Let's make a change.Have a question,you can ask me but if i cannot answer it,sorry.I'm not really good in everything.Jom tegur menegur untuk kebaikan.May ALLAH bless u all."

Monday, October 5

::ISLAMOPHIA::

APA ITU ISLAMOPHOBIA???

Definisi kamus bagi kosa “phobia” ialah “ketakutan atau kebencian yang keterlaluan: ketakutan tidak rasional atau amat kuat dan benci terhadap sesuatu”. Secara mudahnya berdasarkan definisi ini, Islamophobia ialah ketakutan tidak rasional atau amat kuat atau benci terhadap Islam. Namun, Islamophobia lebih dari sekadar makna ini dan ia turut menggabungkan kebencian kaum, sikap tidak bertoleransi, prejudis, diskriminasi dan stereotaip. Fenomena Islamophobia pada asasnya ialah kebencian berasaskan agama. Ia mempunyai dua aspek berbeza dari sudut protagonis Islamophobia dan dari sudut mangsa Islamophobia.
Istilah Islamophobia diperkenalkan pada 1996 oleh “Commission on British Muslims and Islamophobia”. Pada tahun berikutnya, “Commission” tersebut yang mengeluarkan “Runnymede Trust Report Islamophobia : a challenge for all of us” menginstitusikan kosa kata Islamophobia sebagai bererti “prejudis terhadap Islam”, walaupun kosa kata tersebut secara harfiahnya bererti “ketakutan tidak berasas terhadap Islam”.



Umat ISLAM sering dilabelkan sebagai "terrorist" oleh kerana itu munculnya "ISLAMOPHOBIA" ini.Namun sedarkah siapa yang mulakan serangan terlebih dahulu???Contohnya,

Kejadian 9/11 

Serangan yang dikatakan disebabkan oleh Islam terhadap WCT.

the truth is I'm not know much about this 9/11


Dalam sekelip mata, Islam menjadi musuh nombor satu dunia dan bertukar wajah menjadi agama yang digeruni. Umat Islam di seluruh dunia dicurigai dan ditakuti walaupun ada umat Islam sendiri yang menjadi mangsa serangan-serangan tersebut. Dunia Barat menganggap umat Islam sebagai risiko keselamatan dan apa sahaja berkaitan Islam dan umatnya dicurigai, tidak kira dari mana atau siapa mereka mahupun bagaimana pakaian mereka.

https://www.youtube.com/watch?v=UshYl5w8Xew  

Gaza

Berapa ramai umat Islam kehilangan tempat tinggal,kehabisan sumber makanan dah kehilangan harta benda akibat perampasan tanah HAK MILIK umat ISLAM.

Mereka hanya membalas dengan lemparan batu sedangkan perampas menggunakkan senjatan moden. Yang melawan mereka adala Al-Qassam iaitu pejuang-pejuang mereka sendiri tetapi mereka tidak menyerang melainkan jika diserang terlebih dahulu.


Ini juga dibuktikan dengan penerbitan beberapa filem berunsur Islamofobia seperti filem “Innocence of Muslim’ arahan Sam Becille yang secara jelas menghina Islam dan Rasulullah SAW serta menunjukkan salahfahaman terhadap Islam itu sendiri. Fenomena Islamofobia semakin hari semakin popular dan memberikan implikasi pelbagai kepada kehidupan umat Islam sehinggakan Pertubuhan Negara-negara Islam telah menubuhkan “OIC Islamofobia Observatory” bagi memantau perkembangan isu ini dan juga mengambil inisiatif usaha-usaha ke arah membetulkan persepsi negatif terhadap Islam. 




ISLAM IS NOT A TERRORIST,THEY FIGHT FOR THEIR RIGHT!!!




Islamophia mungkin tidak ketara di Malaysia tapi di negara-negara lain,ramai umat Islam yang ditindas.


 Rakyat yang tidak bersalah menjadi mangsa.

Ayuhlah bersatu wahai umat Islam,hentikan ISLAMOPHOBIA ini.
Sudah menjadi kewajipan umat islam menjaga dan menolong umat islam yang lain.



Saturday, March 21

::small but heavy::




Sebagai manusia kita diberi banyak peluang to do something better from yesterday. Cuma kita sedar atau tak je...

Kita sibuk membetulkan ibadah wajib kita.Tak salah tapi pernah tak kita ambil kisah tentang amalan yang kecil??Contohnya amalan sunat.

Kita solat tapi selepas solat adakah kita mengingati ALLAH??Kebanyakkan manusia akhir-akhir ini sering mengejar dunia sehingga melupakan perkara yang kecil.

"Tepuk dada tanya iman."


"Dari ‘Abdullah bin ‘Amru bin As Radiallahu‘anhu, katanya: Rasulullah bersabda : ‘Sesungguhnya Allah memilih seorang dari umatku untuk menjadi saksi makhluk-makhluk pada hari kiamat. Kemudian dibukalah 99 catatan, yang setiap catatan terbentang sepanjang penglihatan. Kemudian Allah bertanya : ‘Adakah ini sesuatu yang kau ingkari? Apakah engkau dizalimi oleh pencatatKu dengan catatan-catatan ini?’ Dia menjawab : ‘Tidak, Tuhanku.’ Allah bertanya : ‘Apakah engkau hendak mengemukakan alasan?’ Jawabnya : ‘Tidak, Tuhanku.’ Allah berkata : ‘Benar, di sisiKu engkau memiliki kebaikan, dan tidak akan ada kezaliman atas dirimu pada hari ini.’ Lalu keluarlah selembar catatan yang berisi tulisan : ‘Asyhadu an‘La Ilaha Illallah’ , wa Asyhadu anna Muhammadan ‘abduhu wa rasuluh.’ Allah berfirman : ‘Bawalah ini ke neraca.’ Dia menjawab : ‘Wahai Tuhanku, selembar catatan ini ditimbang dengan seluruh catatan lainnya?’ Allah menjawab : ‘Sesungguhnya engkau tidak dizalimi.’ Lalu diletakkan selembar catatan itu di salah satu sisi neraca, sedangkan catatan lainnya sepanjang penglihatan itu diletak di sisi yang lain. Ternyata catatan-catatan yang banyak Keutamaan Dan Buah Zikir itu menaik, sedangkan selembar catatan itu memberat. Maka tidak ada sesuatu yang mampu menyaingi nama Allah.’ "
(HadisRiwayat At-Tirmizi, dan dikatakan sebagai hadis hasan, dan IbnMajah, Ibn Hibban didalam Sahih mereka, serta Al-Baihaqi dan Al-Hakim, dan dikatakan sahih atas syarah Muslim)

Di samping itu, zikir ‘Lailahaillallah’ mempunyai banyak fadhilat dan kelebihan, antaranya ialah:-

Pertama : Pengamal akan mendapat syafaat dari Rasulullah SAW.

Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud, “Dari Abu Hurairah r.a. berkata : Telah bersabda Rasulullah SAW : Yang akan mencapai kebahagiaan dan keuntungan melalui syafaatku ialah orang yang mengucap kalimah Lailahaillallah dengan hati yang ikhlas.” (Hadis riwayat al-Bukhari)

Kedua : Mendapat jaminan masuk Syurga.

Dari Zaid bin Arqam Radiallahuanhu meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya, “Barangsiapa yang mengucapkan ‘Lailahaillallah’ dengan ikhlas, dia akan dimasukkan ke dalam syurga.” Lalu ditanya kepada baginda SAW, “Bagaimanakah yang dimaksudkan dengan ikhlas itu?” Rasulullah SAW bersabda, “Ikhlas itu ialah yang mencegah dari melakukan perbuatan-perbuatan yang haram.” (Hadis riwayat at-Tabarani)

Ketiga : Tidak akan dimasukkan ke dalam api Neraka.

Dari Umar r.a. meriwayatkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya, “Aku mengetahui satu kalimah yang tidaklah seorang hamba pun yang mengucapkannya dan membenarkannya dengan hati kemudian ia mati dengannya melainkan haramlah ke atasnya Neraka Jahanam. Kalimah itu ‘Lailahaillallah.’” (Hadis riwayat al-Hakim)

Keempat : Amalan zikir tersebut mendapat timbangan yang lebih berat dari amalan-amalan yang lain.

Dari Abi Abas r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Demi yang diriku di tangan-Nya, jika sekiranya segala langit dan bumi dan siapa yang ada padanya dan apa-apa yang ada di antaranya dan apa-apa yang ada di bawahnya diletakkan di sebelah dacing dan kalimah ‘Lailahaillallah’ di sebelah yang lain, maka dacing kalimah ‘Lailahaillallah’ itulah yang lebih berat.” (Hadis riwayat at-Tabarani)

Kelima : Merupakan anak kunci Syurga.

Muaaz bin Jabal Radiallahuanhu meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya, “Anak-anak kunci syurga ialah mengakui kalimah ‘Lailahaillallah’.” (Hadis riwayat Imam Ahmad)


Apa kata kita ubah gaya hidup kita????



Kita semua maklum bahawa ALLAH akan memberi ganjaran atas setiap amalan tidak kira sebesar mana pun.

Oleh itu jom memperbanyakkan amalan-amalan yang kecil IKHLAS kerana ALLAH.