Followers

Hi~~WELCOME TO MY BLOG

"Thanks sebab sudi singgah kat blog yang tak berapa lawa dan cerita yang tak berapa menarik ni...I'm still learn how to make my story or my blog be fantastic.Apa-apa pun thanks.>_<
Hope enjoy reading my story.. Let's make a change.Have a question,you can ask me but if i cannot answer it,sorry.I'm not really good in everything.Jom tegur menegur untuk kebaikan.May ALLAH bless u all."

Saturday, June 28

::3g0::

Assalamualaikum~~
If we realize, in this world there so many people that never realized they had an ego habits in their life. Honestly, this habit came from themselves.This happen when they bump with another person they also has this bad habits when they are not realized they have an ego in themselves.


"Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri."
(Surah Luqman. Ayat 018) 


Some of the examples: If made mistakes,they hard to ask for an apologizes and when someone else make mistakes to them,they hard to forgive that person.

"Mat,macam free je..Boleh tolong aku petang ni?"
"Tolong apa?"
"Tolong ajar aku.Aku tunggu kau kat pondok."'
"K"

1 jam kemudian.
"Mana dia ni.Tadi suruh aku tunggu kat sini.Kalau lagi setengah jam tak sampai jugak siap ah.Aku cow."

"Ah,Mat.Sorry pasal semalam.Aku ada hal tiba-tiba.Kena balik awal.Aku belanja kau makan petang ni,amacam?Ok?"
"-----"
"Kau maafkan aku ke tak?"
"-----"
"Tak pe ah,aku cow dulu"

Seminggu berlalu,
"Mat.."
"----"
"Ni mak aku kasi kuih kat kau ambik ah!"
"Letak jelah situ"

Keesokkannya,
"Eh,mana kuih mak aku kasi?Mat kau nampah tak?"
"Ooo,aku baru buang."
"APASAL??!"
"Dah basi.Bukan salah aku.Kau yang tak simpan dalam peti sapa suruh?"
"Dah aku kasi kat kau kan semalam."

See..keegoan yang berlaku disitu.Apabila kawan dia meminta maaf dia hanya mendiamkan diri dan apabila dia menyakiti hati kawan dia,it's like nothing happen..

Ok,aku pun tak tau apa benda yang aku mengarut dlm entry kali ni..
SALAM RAMADHAN...^_^















Saturday, May 3

WHY?!


Assalamualaikum,readers..

"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu"


Satu kapal terbang kertas jatuh di hujung kakiku.Aku mendongak keatas.Mencari arah kapal itu datang. Akhirnya,pandanganku terhenti di sebuah bangunan yang agak usang.Lama aku tilik bangunan itu akhirnya aku melangkah pergi. Hari-hari berikutnya peristiwa itu tetap berlaku hinggalah suatu hari hatiku terdetik untuk mengutip kapal terbang kertas itu.Aku menilik kapal kertas itu dan terperasan ada tulisan didalammya.
"DEAD"
Wow!Satu perkataan yang mendalam.Aku melangkah menuju ke arah bangunan lama tersebut.Tangga dipanjatku dengan berhati-hati sehinggalah aku tiba di rooftop.Aku melihat disana terdapat seorang pemuda yang sedang bersandar pada tiang batu.Pemuda itu tidak perasan agak kehadiranku.
Pada pandanganku,pemuda itu agak selekeh.Tiba-tiba aku tertendang tin-tin kosong yang bersepah disitu.
"Sapa tu?"Soalnya.
Alamak!Kantoi.Apa aku nak cakap ni..
Pemuda itu kembali melayan perasaannya.Aku lihat di tangannya sebatang rokok.Aku buat kerja aku.Tanganku mengeluarkan sebuah buku sketch dari beg sandang.Laju tanganku melakarkan sesuatu diatasnya.Aku rasa aman dan selesa berada disana.
Sejak hari itu kerap kali juga aku kesana.
"Wei,aku tengok kau selalu datang sini.Kenapa kau datang sini?"Soal pemuda tersebut.
"Kau pun selalu datang sini.Apasal kau datang sini?"aku ajukan semula pertanyaan itu.
"Ish!Aku tanya kau.Kau tanya aku balik apasal?"
"Dah kau selalu datang sini.Pastinya sebab kita sama."
"Aku Jay,kau?"Sambungku.
"Just call me Dan"
Kami melakukan kerja kami.
"Dan,apasal kau selalu datang sini?Kau tak kerja ke?"
"He'eleh.tanya orang.Kau tu apasal datang sini?Takder keje?"
"Aku tak kerja lagi,still study.Medic"
"Same as you"
"You know why I came here?Only this place can bring me far away from my life."Sambung Dan.
"What happen to your life until you came here?"
"Why should I told you.You not even my relative or my family."

"Sometime family like stranger and stranger like family.If you do mind to share dengan aku,aku on je."
A few day after.
"Jay,kenapa kita hidup?"
Sentap dengar soalan tu.
"Kenapa kau tanya?Kau hidup buat apa.I mean your activities?"
"Ntah,Hidup aku bangun pagi,makan,study then tidur.Pastu activity aku sama je hari-hari."
"Parents kau tak pernah bagitau ke apa motif kita hidup?"
"Diorang tak pernah cares pasal life aku.Aku,aku.Diorang,diorang.Life kami berbeza."
"Ah,I tell you tomorrow.I need to go.Adios~"

"Okay,soalan kau semalam aku dah ada jawapannya."
"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu"

"So?"
"Okay.First  aku nak tanya kau kita datang dari mana?Jangan jawab dari perut ibu or tanah."
"God"
"Okay,who are our GOD.ALLAH right?"
"Yup!"
"ALLAH create us for ibadah kepada-Nya.Mean kat sini kita hidup bukan hanya untuk makan or tidur.Kita ada tanggungjawab kita perlu beribadah kepada ALLAH."
"Habis tu kita nak ibadah 24 jam ke?How?"
"Yup!Dan,ibadah tak semestinya hanya solat.Setiap amalan yang kita lakukan di dunia adalah ibadah jika kita niatkan kerana ALLAH TAALA.Inilah masalah masyarakat sekarang.Hanya memandang skop ibadah pada rukun islam yang lima tu je.."

"Setiap amalan yang kita lakukan di dunia akan disoal di akhirat sana.So as a muslim kita perlulah sentiasa melakukan pekerjaan dengan niat ibadah kepada ALLAH.Kalau tak sia-sia je hidup kat atas muka bumi ni."
"Ooo.Thanks Jay.Selama ni aku tak pernah tau pun tujuan kita diciptakan.Sometimes aku rasa cam takder guna aku hidup better aku mati kot sebab parents aku busy dengan kerja masing-masing tak pernah pulak aku tengok diorang beribadah.Life aku pulak takder orang cares aku nak buat apa as long parents give me the money to survive on this world.Now I realized that we not just been created for fun.Thanks again.You right,sometime stranger like family,family like stranger.Tak pernah aku tanya soalan ni kat parents aku."
"Takder papelah.Memang tugas seorang muslimin untuk menyampaikan ayat-ayat ALLAH dan sebagai kawan kau memang kerja aku ingatkan kau.Secara tak langsung aku mengingat diri aku sendiri."
"Jay,kau cakap macam orang yang alim gila tentang agama tapi pemakaian,life style kau tak menunjukkan macam kau alim bab-bab agama."
"Dan,aku bukannya alim pun.Pemakaian or life style tu tak penting asalkan life kau tak lari dari syariat yang dilandaskan oleh ALLAH."
"Ooo.."
~END~
cerita rekaan semata-mata.

Okay,kita sebagai hamba perlulah mengabdikan diri kita fully to our creatures,ALLAH because from HIM we come and back.Kita dijadikan adalah untuk menjadi khalifah bagi mentadbir alam ini berlandaskan hukum-hakam yang ditetapkan oleh ALLAH in holy quran.ingatlah bahawa kita dijadikan dari setitis air mani yang sangat hina jadi siapa kita untuk melawan kata-kata ALLAH.Even susah mana pun hidup kita,kita perlu beribadah kepada ALLAH.

Life WELL or life HELL,you choose.


Jom,sama-sama berubah kearah yang lebih baik.
Sama-sama mencari MARDHATILLAH.
Sama-sama saling memperingati untuk menuju ke SYURGA ALLLAH.
Ingat tujuan asal kita diciptakan.
Bukan untuk main-main.
o_o ^_^ T^T -_- @_@ *_* $_$  >_< n_n ^o^ =_=


SS

Saturday, April 26

M@Lu??

Assalamualaikum,readers.

Okay,malu..hmmm,,,MALU??

Apa itu MALU?
Menurut wikipidia,malu adalah satu perasaan negatif yang timbul dalam diri seseorang akibat daripada kesedaran diri mengenai perlakuan tidak senonoh yang dilakukan oleh dirinya sendiri.
Setiap orang yang normal mempunyai perasaan malu. Tetapi setiap masyarakat mempunyai pandangan yang berbeza mengenai malu. Sehubungan itu, pendapat mengenai apa yang dimaksudkan malu, apa yang mendatangkan malu serta tindakan yang harus untuk mengatasi perasaan malu berbeza-beza dari satu masyarakat ke satu masyarakat yang lain. Ini adalah kerana dalam konsep malu dan segan ini sebenarnya terkandung satu sisitem nilai dan kepercayaan sesebuah masyarakat itu.
"Diriwayatkan oleh Bukhari bahawa Nabi sallAllahu 'alaihi wasallam lebih malu sifatnya dari seorang gadis yang berada di sebalik tirai."
But today I see a lot of people that doesn't have this sense.I shame and I scare if at Mahsyar they will ask me why I din't tell them.I scare.I don't have strength to do that.
Here some example:


kat luar sana ramai couple yang kita boleh lihat.Touch there,touch here.hey,it cannot be like that.Dah lah buat benda haram depan khayalak ramai pulak tu.Apa korang ingat ni negara barat ke nak buat macam tu?Even our country is free country it doesn't mean that you can do everything that you like.Mana sifat MALU korang?X malu ke orang tengok??Starting be friends then become couple then WHAT??Sedarlah bahawa umat sekarang rosak akibat kurangnya pengamalan agama dalam diri korang.Korang tau itu haram tapi korang buat,WHY??

BF: Honey,malam ni tgok wayang jom.
GF: Okay,tak kisah cerita papepun asalkan bi ada.

Okay,tengok wanyang x salah,tapi dengan siapa kamu pergi,cerita apa yang kamu tengok.Sekiranya berdua-duan lelaki dan perempuan di tempat yang gelap yang orang lain tak kan nampak.Tak siapa tau apa akan jadi kan?

BF: You look gorgeous today.
GF: Wow!Thanks
P1: Maaf,kami dari pejabat agama mendapat aduan bahawa ada aktiviti khalwat di sini.
BF: Eh,mana ada.
P1: Apa yang anda berdua lakukan disini berdua-duan?Adik beradik kah?Suami isteri kah?
BF&GF:.......(cover muka)

Looks,time buat tak tau malu tapi bila dah terkantoi baru malu.Malu sebab apa?Okay,kalau perasan banyak je contohnya tapi kenapa I took couple as example because I shame with my school.Guys we had learn everything at the school but why that doesn't made you a better person?I'm not judging you but I'm curios..In the past,our school had been example for other schools,but now?? 

Okay,kita malu bila terkantoi tapi pernah tak kita malu dengan ALLAH??
Pernah x malu sebab:
  • solat lambat
  • mengumpat
  • berdosa
Kita fikir ALLAH sentiasa melihat hamba-hambanya,so malulah sikit nak buat dosa. 


okay,aku cakap ni aku pun bukannya perfect mana..so sama-sama kita menegur.
Malu satu emosi yang negetif bagi orang keseorangan. Tetapi ia merupakan aspek yang positif dalam kehidupan bermasyarakat, kerana perasaan malu dapat mengawal orang keseorangan supaya tidak menyeleweng daripada norma masyarakat dan sekaligus dapat membentuk satu suasana sosial yang lebih harmoni. Oleh itu sikap “tahu malu” seharusnya dipupuk dalam masyarakat kita
.

FLY LIKE A BIRD IN SKY, 
SPREAD THE ISLAM TO ALL.
DON'T CARE WHAT PEOPLE SAY,
THIS GONNA HELP YOU AT AKHIRAT..o_o

Saturday, February 22

HIPOKRITKAH AKU??!

hi~~~~



Seperti yang kita tahu…hipokrit tu ialah…orang yang berpura2 ‘baik’ depan orang…tapi sebenarnya ada niat jahat. Atau buruk sangka…or buat2 baik tapi dalan hati sebenarnya tak suka. Mesti korang pernah jumpa orang camtu kan?
tapi penah tak terfikir…pernah tak terfikir kita sendiri pun pernah mengamalkan budaya hipokrit ini?
Ok,here one story..hope takder yang terasalah..kalu ada tu sorry..                                                                                 
sorry~~

Di sebuah campus,
"Mat,aku ada something nak share dengan ko.."
"Apa dia?"
"Ko tau tak kenapa Bob tu rapat dengan kita?"
"Alah,biarlah dia nak rapat dengan kita pun..Apa masalah kau?"
"Takder ah..Ni aku nak cerita ni..Tadi aku dengar dia borak-borak dengan geng-geng dia yang lain..Pastu ada salah satu kawan dia mintak assignment dia.."
"pastu?"
"ish,kau ni bagilah aku cerita sampai habis..Kat mana takdi,kau punya pasallah ni abis aku lupa.."
"kawan dia mintak assignment.."
"haa!pastu dengan sewenangnya dia kasi beb..ish!!aku dah bengang dah ni.."
"apasal lak??"
"ish,kau ni kalau aku kata bengap marah tapi memang ya pun..kau ni,Bob kan group kita so this mean that assignment is or work!Apasal pulak dia nak kasi kat kawan dia pulak,apa citer.."
"kau dah tanya dia ke?mana tau kalau kawan dia nak jadikan contoh."
"contoh apa bendanya kalu dah ayatnya,pinjam ek..nanti siap copy aku past balik."
"biarlah.."
"ish kau ni,baik sangat..orang dah tiru kerja kita kau nak lepas tangan je??"
"habis tu kau nak buat apa?nak gi serang dia?ko pergilah sesorang aku malas.."
"aku takleh biarkan..ni tandanya dia kawan dengan kita just nak siapkan kerja..tak ikhlas.."
"mana kau tau dia tak ikhlas??kau boleh baca hati dia ke??"
"cara dia dah nampak tak ikhlas,kalau dia ikhlas takdernya nak buat camtu..dia tu hipokrit semata-mata.."
"bukti kau kata dia hipokrit?"
"selama ni kita senang ke susah ke,ada dia nak ambik tau?takkan!dia datang bila prof. bagi kerja je..kalau prof. tak bagi kerja susah nak nampak dia tu.."
"kata orang,kau pun apa kurangnya..apa sebab kau kawan dengan dia..cuba tanya diri kau baik-baik..Apa tujuan sebenar kau kawan dengan dia?betulke sebab ALLAH atau sebab dia kaya..kalau buat assignment kau tak payah keluarkan duit sebab semuanya ditanggung Bob."
"err.."
"aku secara jujurnya aku katakan aku pun kadang-kadang hipokrit jugak..kadang-kadang aku rasa depan senio-senior aku baik je..muka pun aku tak pandang masa cakap tapi kalau kat belakang diorang kadang-kadang aku kutuk juga.."
"mmm,err"
"so,jangan mudah-mudah kau nak kata seseorang itu hipokrit..kita manusia yang sering lupa dan sering melakukan kesalahan tanpa sedar..contohnya sekarang,aku tengok kau dengan Bob tu ok je kalau berjumpa,boleh je kau senyum dengan dia..tapi belakang dia..aku taknak cakap..Ni bukan sekali kau citer pasal Bob dekat aku.tapi dah bayak kali dah"
"err,sorrylah Mat..aku ada kerja,aku gerak dululah."
"pape jelah kau ni.."

~end~
so,if our friends are hypocrite why don't tell them?why we keep it as secret?if we don't tell forever she/he will act like that.please move on and ask them why they act like that if not until when we gonna stop talking about them?

http://www.youtube.com/watch?v=H9sN64DLlbM (contoh hipokrit,try lah buka link tu)
Sebenarnya banyak je contoh lain hipokrit ni tapi malas nak pikir..citer tu aku reka je..maksud hipokrit bagi aku lebih kurang camtu ah..Just thing about themselves..only they that right!Sometime I think people who're hypocrite is someone that selfish!!
           
today,it was so hard to find person that are not hypocrite..am i right?                
                                             

let's change the world~~

NO MATTER HAPPEN KEEP YOUR SMILE ON YOUR FACE BECAUSE WITH SMILE CAN CHANGE EVERYTHING!!