Followers

Hi~~WELCOME TO MY BLOG

"Thanks sebab sudi singgah kat blog yang tak berapa lawa dan cerita yang tak berapa menarik ni...I'm still learn how to make my story or my blog be fantastic.Apa-apa pun thanks.>_<
Hope enjoy reading my story.. Let's make a change.Have a question,you can ask me but if i cannot answer it,sorry.I'm not really good in everything.Jom tegur menegur untuk kebaikan.May ALLAH bless u all."

Monday, August 5

#kasih ibu#

Assalamualaikum...

First at all I wanna say HAPPY BIRTHDAY TO MY ONLY ONE MOTHER IN THIS WORLD.
May ALLAH bless U in your daily life and thank for strong enough stand with my attitude.         I LOVE YOU UNTIL THE END OF MY LIFE AND UNTIL JANNAH.
Maybe I never say it but I really love u.



k,aku ada satu kisah yang menyayat hati.

Dalam satu kampung tinggal sepasang suami isteri yang baru sahaja mendirikan rumah tangga.Perkahwinan mereka bukan atas kehendak mereka namun mereka telah difitnah oleh seseorang.Mereka terpaksa bersetuju untuk menutup malu.
"Ibu,kenapa ibu paksa saya menikah dengan perempuan yang saya langsung tak tahu asal usulnya?"Bentak si suami.
"You have to."jawab ibunya.
"Am,please just this time you help us.Tengok si Siti tu.Mak ayah dah tak mengaku anak sebab atas kesilapan kamu.Kamu patut bertanggungjawab."Ujar ayahnya.
"But what did I do?I didn't do anything,okay?I'm be trap!"Soalnya.
"Just accept her,Am.Please."Ayahnya masih memujuk anak tunggalnya.
"Fine!"Akhirnya Am memberi kata putus.
Perkahwinan mereka diadakan secara sederhana.Usia perkahwinan mereka telah berganjak selama dua bulan namun hubungan mereka masih renggang.Suatu hari Siti disahkan positif mengandung. Tidak lama setelah Siti melahirkan anak mereka,Am terpaksa bekerja diluar negara.Tinggallah Siti seorang diri dirumah mereka.
Bertahun lamanya Am tidak pulang kerumah.Kini anaknya sudah menginjak usia satu tahun.Sudah pandai berkata-kata.Anaknya sering bertanyakan tentang ayahnya sehinggakan Siti sudah buntu untuk menjawab. Suatu hari,Siti ternampak Am bermesra bersama perempuan lain.Dia menghampiri Am dan perempuan itu.
"Oo,selama ini abang tak balik rumah sebab perempuan nilah ye?"Soalnya.
"Ah,who's this ugly women,darling?"Soal perempuan itu.
"Oh,i don't know who was she.Maybe just crazy women."Jawab Am selamba.
"Oo,crazy women.Hey,Am!I'm still your wife until you divorce me!"Jawab Siti lantang.
"Then,who's this women?"Soalnya lagi.
"Oo,this my second wife.Pretty,right?"Ujar Am sengaja ingin memanaskan hati Siti.
"You just marriage with her,then divorce me right NOW!"Ujarnya.
"This what I'm waiting for.Mulai hari ini,detik ini,saat ini,dengan ini Siti bt Ahmad,aku jatuhkan akan engkau talak tiga."Puas Am mengatakan hal itu.
Bermula detik itu,hidup Siti mula jadi tidak keruan.Hidupnya menjadi teramat susah.Anaknya telah jatuh sakit namun begitu Siti tidak mampu untuk membayar pembiyaan ubat anaknya.Siti  terpaksa berhutang semata-mata hanya untuk kasihatan anaknya.Anaknya makin hari makin membesar.Makin memerlukan duit.Siti melakukan pelbagai kerja hanya untuk mencari segantang beras untuk dimakan oleh mereka dua beranak.
"Ibu,nak duit sikit.Nak bayar duit kelas tambahan."Minta Laila,anaknya.
"Maaf,Laila.Ibu masih tak dapat kumpul duit untuk bayar kelas tambahan tu tapi bayar yang mampu jelah dulu ye."Ujar ibunya sambil menghulurkan duit yang ada.
"Ibu,Laila malulah dengan kawan-kawan.Diorang takder pun yang berhutang macam kita!"Bentak Laila.
"Ibu sedang usahakan.Sabar ya Laila.Beritahu guru kamu,ibu minta maaf banyak-banyak."Ujar ibunya.
"Sabar,sabar,sabar.Itu je ibu tahu."Tengkingnya.Siti terkejut dengan sikap anaknya.
Suatu hari Laila jatuh sakit.Berminggu-minggu Laila terlantar diatas katil.Sitilah yang bekerja demi mencari wang untuk membali ubat buat  Laila.Siti yang menyuapkan makan,minum Laila.Yang membantu dan memapah Laila kemana dia inginkan.
"Ibu,hari raya dah dekat.Laila nak baju baru.Dah berapa tahun Laila pakai baju sama.Naik muak Laila tengok."Ujar Laila.
"Ah!Takper.Nanti ibu buatkan yang baru ya.Nanti kita ke kedai pilih kain macam mana ya?"Ujar Siti lembut.
Laila memelih kain yang bukan calang-calang.Kain yang bermutu tinggi pasti sahaja harganya turut tinggi.Siti terkesan dengan sikap Laila namun tetap diamkan sahaja.Siti menuruti segala kehendak Laila.Siang malam, Siti bertungkus lumus menyiapkan baju kurung baru untuk satu-satunya permata cahayanya.
Segala yang Laila inginkan pasti diberinya walaupun benda itu mahal.Segala kesalahan Laila,tidak pernah Siti menengkingnya.Siang malam,Siti mencari duit hanya untuk membahagiakan anaknya.Sudahlah miskin,tidak pernah mendapat kasih sayang dari seorang ayah pula tu.Siti ingin Laila berjaya dan lupakan segala kenangan pahitnya.Andai Laila sakit,Siti yang mengendongnya ke klinik.Andai Laila dipukul,Siti akan mempertahankan anaknya dari terluka.Siti tidak ingin melihat Laila sengsara.Siti sanggup berhutang dengan orang kampung semata-mata untuk menghantar Laila melanjutkan pelajarannya.
"Ibu,Laila janji,nanti Laila dah berjaya Laila bawa ibu pergi dari kehidupan kita yang sekarang ni."Ujar Laila.
"Laila,belajar rajin-rajin tau.Jangan malas-malas.Ibu sayang Laila.Ibu nak Laila berjaya."Ucap Siti.
"Laila janji,ibu.Laila akan belajar bersungguh-sungguh.Laila pun sayang ibu."Ujarnya lalu memeluk tubuh kecil ibunya.



Kini Laila telah berjaya menjadi seorang graduan dari sebuah universiti.Laila telah mengawini seorang lelaki yang kaya.Dia telah melupakan janjinya pada ibunya.Suatu hari,Siti ternampak kelibat Laila bersama suaminya.Siti menghampiri mereka.
"Laila,Laila ke ni?Ya Allah,akhirnya aku jumpa anak aku."Ujarnya sambil menyentuh muka Laila.
"Sayang,siapa ni?"Soal suami Laila.
"Ntahlah.Sayang tak kenal pun siapa mak cik ni."Dalihnya.
"Ni ibulah,Laila.Laila dah lupa ibu ke?"Soal Siti.
"Sayang,kenapa dia kata dia ibu sayang?Bukan ke ibu sayang dah meninggal?"Soal suaminya.
"Manalah Laila tahu.Mungkin pengemis biasa je ni.Abang kasi jelah duit kat mak cik ni.Nanti blah lah tu." Ujarnya.Sebolehnya Laila tidak mahu berjumpa ibunya.Suaminya manghulurkan sekepng not RM50.Siti menolak sekeras-kerasnya.
"It's okay if you forget me!But don't ever treat me like I'm a beggar!Even i'm dirty,old but I'm still have my own pride!Remember that!"Ujar Siti lalu berlalu pergi.Dia terkilan dengan perubahan Laila.
"Wah!Mak cik zaman sekarang dah maju ya.Speaking tu.."Seloroh Laila.
Siti mencari peluang pekerjaan di kedai-kedai yang mahu mengambilnya bekerja.Dia tidak pernah mengharapkan simpati masyarakat.Selagi dia mampu berdidikari,dia akan mencari rezekinya sendiri.
Suatu hari,Laila mendapat panggilan mengatakan bahawa ibunya meninggal dalam sebuah kemalangan.Laju dia memandu keretanya ke hospital.
"Ibu,ibu!Maafkan Laila atas kebiadapan Laila hari itu.Laila minta maaf sangat.Laila minta maag sebab tak tunaikan janji Laila dengan ibu.Ibu,tolonglah buka mata balik.Berilah Laila peluang untuk berkhidmat kepada ibu.Laila minta maaf sangat-sangat.Ibu,ibulah ibu yang terbaik yang Laila pernah jumpa.Ibu maafkan Laila. Ibu banyak bersabar dengan kerenah Laila yang entah pape tu."Rontanya.Namun Siti telah pergi selama-lamanya.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~THE END~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sayangi ibu anda sebelum mereka pergi untuk selama-lamanya.Jangan sesekali menyakiti hatinya.Telah banyak pengorbanan yang dilakukannya sejak kita berada dalam kandungan ibu kita lagi sehinggalah kita dewasa.Tidak pernah sekali kita berhenti menyusahkan ibu kita.Ibu merupakan insan yang paling kuat kerana mampu bertahan dengan perangai kita.Ibu sanggup berjaga malam semata-mata untuk menjaga kita.
Pengorbanannya bukan sepatutnya disambut hanya pada mother's day.Sepatutnya disambut setiap hari selagi ibu bernyawa.Ibu tidak pernah mengharapkan balasan yang besar cukuplah dengan kita menghormatinya.


MOM,YOU'RE THE BEST!
SARANG-HEI OMMA.
LOVE U MOM.
THANKS ALLAH FOR GIVE ME THE BEST AND PRETTIES MOTHER EVER.

Friday, May 31

::DAKWAH::

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG~
HI~How are you readers?Hope in ALLAH blessing. 
k,hari ni aq nak share tentang DAKWAH.


WHO SAY THAT DAKWAH JUST CAN BE IN MOSQUE?

Ia sangatlah salah kerana jalan dakwah itu banyak,lagi-lagi dalam dunia yang sudah maju.Pelbagai teknologi telah dibina untuk membantu UMAT ISLAM menyampaikan dakwah.Ok,menyampaikan DAKWAH sebenarnya tanggungjawab SEMUA UMAT ISLAM  bukan hanya kepada para ustaz.Seperti mana hadis ke-7 "AGAMA ITU NASIHAT"

Hadis itu mengajar kita untuk menyebarkan agama ALLAH kepada semua.Bukan semua orang bertuah seperti kita yang lahir dalam ISLAM.Merka yang lahir dalam keaadaan bukan Islam maenanti kita untuk menyebarkan dakwah pada mereka.Mereka mencari-mencari kekosongan dalam hati mereka.

Kadang-kadang aq terfikir apalah bebal sangat orang melayu sekarang yang dah pasti Islam tapi tak amalkan bahkan senang-senag ikut jejak langkah yang salah.Kita umat Islam masih ada satu rahsia untuk melawan agama lain.Kita ada Al-Quran dan sunnah.Tapi pernah kita kaji keduanya seperti mana agama lain mengkajinya?Ramai para saintis yang memeluk Islam selepas melihat keajaiban yang dicipta oleh ALLAH.

K,mungkin kita malu untuk sampaikan dakwah Islam itu tapi kita boleh berdakwah melalui internet. Kebanyakkan orang di bumi pasti ada Facebook,Twitter dan sebagainya.Kita boleh berdakwah melaluinya. Pasti semua kenal dengan Mat Luthfi,menyebarkan dakwah melalui YouTube.Kita boleh mengikut jejaknya.Bukan itu sahaja,kita boleh sampaikan dakwah dalam bidang penulisan seperti Hilal Asyraf,Hlovate,dan sebagainya.Dalam bidang art juga boleh menyampaikan dakwah.

k,kadang-kadang kita kata buat apa nak berdakwah bagai tapi takder orang nak terima. WHO SAY?Belum cuba belum tahu.Dalam menyampaikan agama ALLAH memang banyak halangannya tapi selagi kita tidak berhenti menyampaikannya dan terus menyampaikkannya,selagi itu pahala kita terus berjalan.

ISLAM membawa keamanan dan kesejahteraan buat umatnya.Kekallah kamu dalam agama Islam.Dalam Islam kita semua bersaudara.ALLAH tak pernah membiarkan kita sendirian. DIA sentiasa bersama hambanya disaat susah mahupun tenang.


jangan rasa malu untuk sebarkan agama Islam.JOM!Mulakan langkah dalam menyebarkan agama ISLAM.
I'M PROUD THAT I'VE BIRTH IN ISLAM AND NOW I'M A MUSLIMAH.
EVERY THING WE WANT TO DO,ALWAYS SAID BISMILLAH.


Sunday, May 26

::HIDAYAH:

k,hi~~
i fell so happy today because this 25 May is my birthday,so this mean i'm already 15 years old..Oh no!I'm getting old.I don't want to story about my birthday but i want to share about  ISLAM.

Some people said,"Islam tu kolot.Semua benda tak boleh dibuat.Aish!Not fun at all"K,kat sini aq nak jelaskan,Islam sebenarnya BUKAN KOLOT.Semua benda yang dilarang ada sebabnya.K,aq nak citer kat korang satu benda.It totally 100% fake but aq tak tau kalu ade yang betul..

Aku diberi nama Puteri Diana.Orang panggil aku,Diana.Aku dibesarkan dengan manjanya oleh kedua ibu bapa aku sebab hanya aku cahaya mata diorang.Dari kecil aku diberi apa sahaja kehendakku.Ibu sering membelikan alu barang dan pakaian yang mahal.Daddy pula selalu bawa kitorang melancong keluar negara. Antaranya,Paris.



 Setiap kali merantau,tak sah kalau aku tak beli souvenir kan?Dan selalunya aku akan beli shirt ad so onlah. Aku tak pernah diajar tentang sebarang agam dan aku tak pernah tanya parents aku.Aku tak pernah kisah pasal kehidupan orang lain.Cukup dengan hidup aku yang always happy.Having rich friends,family also a rich and handsome boyfriend is everything to me.Aku selalu keluar clubbing dengan kawan-kawan.Aku selalu ikut lasted fashion.Sampailah suatu hari,aku dapat tawaran belajar di UK.I'm was so excited and happy.I told to everyone and I hope that my boyfriend can wait me but he said,"I think we should finish our relationship here.I just a man.I can't control myself so I think better I let you go before I hurt your heart." I back home then I cried all day long.So from that I never trust men.
Dah sampai 3 tahun aku study kat UK,first time aku nampak perempuan pakai tudung dan jubah.Biasanya aku nampak kat Malaysia je tupun pakai tudung je bukan pakai labuh-labuh ni.Terdetik kat hati aku nak tanya dia lalu aku duduk sebelahannya."Hi,are you Malaysian?"Tanyaku.Dia menggeleng."Hi.No.Why?" Tanyanya pula."Oo,I'm weird see someone that wear like you in this country.This my first time saw someone wear like thin in this country.I thought that i will never meet someone wear like you in this country alway i saw it in Malaysia."Jawabku jujur."Are you muslim?"tanya permpuan itu.Pertama kali aku dengar orang tanya soalan tu kat aku dan first time juga aku dengar perkataan MUSLIM."Muslim,what that?"Soalku hairan.Perempuan itu terkejut mendengar soalan aku."You're from Malaysia,right?How could you don't know about muslim."Ujarnya."Ya,I never know about muslim,Could you share with me?"Soalku.Perempuan itu mengerling kearah jam tangannya."I'm sorry,not today.I have to go now.Nice to meet you.By the way,I'm Natasha.If you have time tomorrow,meet me at the same place and same time."Ujarnya lalu meninggalkanku senderian.Balik ke dorm,aku terus switch on the laptop then I;m search everything about muslim.I found it.itu gelaran bagi mereka yang beragam Islam.Sejurus itu aku tertanya pada diriku,apa agama aku selama ini?Namun,aku teruskan hidup aku macam biasa.
Suatu malam,aku keluar clubbing dengan kawan-kawan aku yang lain.Dalam perjalan pulang,aku lalu satu jalan yang sepi sorang-sorang.Kelihatan beberapa lelaki tua yang mabuk ditepi jalan.Aku endahkan kerana selama ini nothing's happen.Seorang lelaki datang merapati aku.Aku sedikit gerun,Tubuhnya sasa.Bau arak menusuk hidungku.Hampir sahaja aku muntah disitu.Lelaki itu makin merapatiku.Aku berunduk kebelakang akhir terjatuh. Tanganku meraba  jalan dengan harapan aku menjumpai sesuatu untuk dijadikan perlindungan.Kini wajah lelaki itu sangat dekat dengan wajahku.Deruan nafasnya jelas kederangan.Aku menjerit meminta pertolongan.Namun,tiada siapa yang lalu berhampiran disitu.Aku berserah.Air mata mengalir dari mataku.Ini bukan pengakhiran yang aku mahu. Habis tubuhku diraba lelaki itu.Sebelum aku pengsan,tiba-tiba satu tumbukan melayang kepipi lelaki itu.Lelaki terpelanting melanggar dinding.
Aku dikejutkan dengan satu suara."Girl,are you okay?"Suara itu menyoalku.Aku bangun dengan perlahan dan memegang kepalaku."Where am I?"Soalku."You're in my home."Jawab pimilik suara itu."Who are you and why I'm here?"Soalku."I'm Natasha.Do you remember me.Last night,you faint.My brother bring you here."Ujar Natasha."Mmm,did I know you before and who am I?"Soalku lagi."Ah,look like you just lost your memory.Let me bring you to hospital,k?"Soalnya.Aku hanya menurut sahaja.Menurut kata doktot,aku kehilangan memory aku so terpaksa aku tinggal dengan Natasha.Aku memerhati setiap tingkah laku mereka.Setiap hari mereka akan solat 5 kali sehari.Pernah aku tanya,tak penat ke buat semua tu tapi jawabnya itu kewajipan sebagai seorang Islam.Aku mula belajar tentang Islam bersama mereka.Kini,baru aku tau tentang kenapa aku diwujudkan dimuka bumi.Kini aku mula menganut agama Islam.Tenang hatiku.
Suatu hari,kepala aku terhantuk di dinding.Sangat sakit aku rasakan akhirnya aku pengsan. Aku tersedar dan ingatanku telah kembali.Air mata mengalir mengenangkan diriku yang dulu.Yang penuh dengan dosa.Saban hari,aku melakukan dosa.Aku menuju ke bilik air lalu mengambil wudhu'.aku menghamparkan sejadah lalu mendirikan solat taubat."Tasha.did ALLAH will forgive me on all my sin?Did ALLAH accept my taubat?"Soalku."Dania,ALLAH is forgiving."Ujar Natasha lembut."But I've made ​​a lot of guilt.Over this I do not ever care about Islam.I sinned greatly by ALLAH."Ujarku sambil menangis."Can you teach me more about Islam?"Soalku."Sure,anything for you my sister."Ujarnya.

Kini aku telah berubah sepenuhya tapi iman ku tidaklah sehebat keluarga Natasha.Kini sudah tiba masa aku pulang ke tanah air."Dania,if you free read this book,k?"Ujar Natasha sambil menghulurkan sebuah buku yang berjudul "Meaning what I profess Islam""Thanks." Ucapku lalu menyambut hulurannya."If you free,come visit me in Malaysia."Ucapku."Isya-Allah,I will but not to soon or not to late."Ujarnya penuh mendalam.
Setibanya aku di Malaysia,semua terkejut dengan perubahan besar oleh aku.Ibu dan daddy sangat terkejut lalu memelukku.Kini tiba masa aku pula untuk menyampaikan Islam kepada keluarga dan kawan-kawan baikku. Alhamdulillah.Mereka boleh menerima dengan hati yang terbuka.
  
                                         aku dulu                                  aku kini

Sebulan kemudian,Natasha dan familynya tiba di Malaysia.Pada mulanya,Natasha berkata hanya ingin menghabiskan cuti mereka di Malaysia.Tanpa disedari mereka membawa rombongan untuk meminang.Aku terkejut melihat mereka diperkarangan rumahku.Akhirnya,aku dan abangnya disatukan dengan ikatan perkahwian.Kini aku gembira disamping keluarga,suami yang tercinta dan cahaya mataku dalam ketengan cahaya Islam. Benar kata orang hidayah itu milik ALLAH."Terima kasih Ya ALLAH kerana membirakan aku,familyku dan kawan-kawanku hidayah-Mu.Ampunkan aku atas segala dosaku selama ini. Lindungilah aku,familyku dan sahabatku dari hasutan para Syaitan."Doanya sendirian.Dania menghampiri suaminya yang sedang melayan keletah cahaya mata mereka.




~TAMAT~

Itu je cerita untuk kali ini.Apa yang nak disampaikan ialah Islam agama yang syumul (sempurna).Islam mengahakng kita daripada bergaul bebas adalah untuk mengelakkan berlakunya zina dan maksiat.Islam mewajibkan hambanya menutup aurat adalah untuk menjaga kehormatan kita.Islam mengharamkan babi,anjing dan arak kerana ia membawa penyakit dan mudarat kepada manusia.

ISLAM ITU MUDAH SEBENARNYA,JANGAN MENYUSAHKAN ANDA.KEMUSYKILAN TENTANG ISLAM,PERGILAH BERJUMPA DENGAN USTAZ DAN MENYOALNYA SECARA TERUS.SEBARANG SOALAN BOLEH DIKEMUKAKAN DI BLOG INI DAN JIKA AKU BOLEH MENJAWABNYA AKAN AKU JAWAB.


Bertaubahlah selagi anda diberi peluang.Pelbagai rahmat telah diberikan kepada kamu.Jangan sia-siakan kasih sayang ALLAH terhadap hambanya.Pemilik segala hidayah adalah ALLAH.Dari ALLAH kita datang kepada ALLAH jualah tempat kembali.Ajal maut tidak akan lewat atau awal sesaat pun.

"YA ALLAH,AMPUNILAHLAH SEGALA DOSAKAMI YANG LALU MAHUPUN YANG AKAN DATANG.AKU HAMBA MU YANG BANYAK MELAKUKAN DOSA.YA ALLAH BUANG JAUH-JAUH SIFAT RIAK,TAKABBUR DAN SEGALA SIFAT MAZMUMAH DALAM DIRI KAMI.YA ALLAH SELAMATKAN KELUARGA KAMI,SEHABAT KAMI.GURU KAMI.HAMBA MU YANG BERIMAN SERTA DIRI KAMI DARI API NERAKA MU.YA ALLAH SESUNGGUHNYA ENGKAULAH TEMPAT KAMI MEMINTA PERTOLONGAN DAN PERLINDUNGAN.YA ALLAH BERILAH KEJAYAAN BUAT KU DAN SAHABATKU DALAM PMR 2013.DARI MU KAMI DATANG KEPADA MU KAMI KEMBALI,MATIKANLAH KAMI DALAM AGAMA MU.BERILAH HIDAYAH KEPADA HAMBA-HAMBA MU.SESUNGGUHNYA KAMI HANYALAH HAMBA MU YANG LEMAH." 
~AMIN~

Sesungguhnya ALLAH maha mengetahui apa yang ada dalam hati setiap hamba-hambanya.
Aq just nak sampaikan pesanan je sebagai umat islam ini merupakan sala satu kewajipanku. Seperti mana dalam hadis yang berjudul AGAMA ADALAH NASIHAT.

p/s:doakan kami gen xi SMIAAK cemerlang dalam PMR 2013.

Sunday, May 5

::IT'S ALL ABOUT F.R.I.E.N.D.S.H.I.P.::



k,kalu aq tak letak tittle,berdasrkan gambar kat atas korang tau entry aq kali ni pasal apa??
k,first aq mintak maaf kalu benda aq nak citer ni buat korang terasa hati...S.O.R.R.Y..

"Di masa dulu.terdapat seorang budak yang amat nakal dan teruk.Dia selalu membuli kawan-kawan yang lain.Dia turut mengata sahabat serta guru dia sendiri.Then,his mother make a decision to transfer dia ke sekolah lain.So,he used to stay at a hostel.Firstly,memang dia memberontak gile tapi parents dia buat tak endah je..Hari first dia kat hostel tu,baik sangat.Muka innocent gile.Semua orang bebaik dgn dia.Kat sekolah,dia sekelas dengan bebudak yang bijaklah.Maksudnya dia kelas first.Asalnya,dia baik je dgn semua even dgn guru sekali pun dia baik.Tak lama selepas itu,dia mula menunjukkan peragai sebenar dia yang teruk.Then,senior kat skolah tu adakan program untuk junior.But,he don't change.Setahun kemudian,perangai dia makin menjadi but sume orang dah penat tegur dia.Tahun ni,tahun last dia kat skolah. He want to change,he decide that this year,he want to be good.So sume orang support dia.But when his friends made a little mistake,dia tegur dengan cara menengking dan dengan suara yang kuat.Dia macam nak malukan kawan dia depan ramai..Sometime,dia cuba untuk patahkan semangat kawan-kawan dia..Sometime,dia story benda yang salah or benda yang tak patut kat junior dgn senior.Kawan-kawan yang lain semua tau tapi tak berani nak tegur dia sebab dia sangat sensitive.masing-masing just simpan dalam hati je.Dia memang dah berubah.Berubah dengan mendadak memberikan diri sendiri tension.Depan kawan,baik.Belakang,kawan,ntahlah.Dia bagaikan talam dua muka."

78%TRUE STORY.22%FAKE STORY

aq bukan nak buka aib kawan aq,tapi apa perasan korang kalu dapat kawan macam tu?
kalu aq,aq malu dan sedih dapat kawan camtu.Mak ayah hntr ke skolah yg bgus utk dia berubah tp... mmm,ntahlah.mmg malu giler aq.


\

k,aq taknak hubungan kite jadi camni..please change back..

hope kalu ade masalah ngan kawan tu cepat-cepat minta maaf sblm terlambat..

i don't hate you,i'm just disappointed you turn into everything you said you never be.
trust is like paper,once it's crumpled it can be perfect.

LUV U GUYS.
NO MATTER WHAT ALWAY REMEMBER THAT ALLAH ALWAYS BY OUR SIDE.
GUYS,HWAITING!

Friday, May 3

::perubahan::

Hi~just nak share sikit..



Pernah korang terfikir untuk berubah??Aq yakin dan pasti dalam setiap individu pasti terselit sedikit perasaan untu berubah.Memang nak berubah ni susah sikit sebab banyak halangan yang akan dihadapi.Antaranya ialah KAWAN YANG MEMATAHKAN SEMANGAT ORANG UNTUK BERUBAH!!

i hate someone like that!

K,ade beberapa cara untuk berubah:



  • azzam yang kukuh. 
  • tidak mengendahkan kata-kata orang lain
  • berdoa kepada ALLAH
  • don't think about pass
  • berjanji tidak mengulangi perkara yang buruk
  • sentiasa consistent melakukan kebaikan
ni ade sorang kakak tu share kat kitorang kat skolah.


bebaskan diri anda dari melakukan kesilapan yang sama.Jangan berubah dengan terburu-buru.Mulakan dengan perlahan.Allah maha pengampun.Mulakan langkah anda hari ini..

"we're not perfect,we make mistake,we screw up but then we forgive and move forward.Learn from mistake"

Jangan ungkit kisah lalu!
SMILE  to the world!