Followers

Hi~~WELCOME TO MY BLOG

"Thanks sebab sudi singgah kat blog yang tak berapa lawa dan cerita yang tak berapa menarik ni...I'm still learn how to make my story or my blog be fantastic.Apa-apa pun thanks.>_<
Hope enjoy reading my story.. Let's make a change.Have a question,you can ask me but if i cannot answer it,sorry.I'm not really good in everything.Jom tegur menegur untuk kebaikan.May ALLAH bless u all."

Tuesday, November 6

Have U fallen in L0v3???

ok,ni saje je nak tanyer satu soalan cepu gansa...
HAVE U FALLEN IN LOVE WITH SOMEONE AND IT IS OF THE OPPOSITE SEX??
jawab ngan jujur k?aq?pernah kot...Tipulah kalu org tu kate dia x pernah jutuh cinta...Tak salah kite nak jatuh cinta ngan org sbb cinta tu anugerah dari Allah.


"Cinta itu memang indah dan membahagiakan namun untuk mencapai 100% kebahagian itu pelbagai kesukaran dan dugaan harus dirintangi.."

k,rase cam kongsi story yg aq reka je...

"aq membesar dibawah jagaan parents aq..Hidup aq tak pernah bebas.Setiap langkah aq diperhatikan oleh parents aq.Ke mana aq nak pegi pasti disoal.Aq balik lewat sikit pun dah kene soal macam-macam.Tahun ni aq dah nak masuk kampus tu pun dah seguni kot pesanan parents aq.huh!penat ah kalu hari-hari camni.Hari-hari parents aq call tanye aq ok tak.Hhmm,ingatkan masuk kampus ni bolehlah free sikit.Kekawan pulak tak habis-habis pangil aq dengan gelaran ank mak lah and so on lah.Suatu hari aq duk lepak ngan kekawan aq kat cafe tetiba sume bebudak pompuan kat situ teriak.aq pun tolehlah kpd objek yang diteriak mereka.lah..ingatkan apa..mamat yang agak hensemlah jugak lalu je pun..Mereka sume ni cam tak pernah tengok mamat hensem je.Aq bangun menuju ke kelas seterusnya.aq tak perasanlah pulak mamat tu lalu dpn aq dah lah time tu aq tgh pegang coffee.tertumpahlah my coffee on his cloth sbb aq terlanggar dia.aq pun mintak maaflah kan cam biasa.dia boleh pulak jeling aq cam nak makan aq,aq apa lagi..kecut ah.pastu dia blah camtu je.aq pulak blur macam pe je jakt tgh2 cafe tu.Esoknya aq jumpa lagi mamat tu and he still look at me like want to eat me up..ohh little scare but i'm still smile to him.tengah syok aq jln sambil bwk buku kat tangan ngan dgr lagu kot i-pod aq tetiba ntah camner aq terlanggar dia lagi.OMG!Malangnya nasib aq.Dia hanya melihat aq mengutip buku tu sorang2 pastu blah camtu je.No sorry?WTH!(what the hell!)sejak dua menjak ni aq byk kali tersempak ngan dia.Suatu hari tu aq gi cafe nak lunch sorang2 sbb kekawan aq sume kuar ngan balak memasing so tinggal aq sorang tp ntah camner cafe sesak ngan org lah pulak hari tu.no seat for me..aq nampak ah mamat tu sdg bace buku pastu dpn dia tu kosong tetiba dia ask me for seat with him.omg.thank my godness at least i have a seat even kene duduk ngan dia pun.tapi hari tu dia pelik sikit suke senyum sesorang.pelik.aq malas nak kisah so aq habiskan lunch aq.aq baru nak blah sbb dah abis makan tetiba dia arah aq duduk balik.aq dahlah malas so aq duduk jelah.he ask me some personal question and i answer it honestly.honestly i said he no so arrogant like what other said.from that day we start contact each other.so mula lah hati tu nak bersayang2 kan.mula2 aq percaya kate2 dia.janji manis  dia.we just like a sweet couples. i never ask about her personal thing ad about her past.we accept each other cause we love each other.sume kekawan aq kate bertuahnya aq sbb dpt dia.sweetlah korang and so onlah..kitorang bercinta macam pe.setiap saat nak bersama..sehari tak jumpa cam setahun je lamanya.suatu hari,dia bawak aq jln2.he bought me a beautifull dress.he said he want to take me somewhere so i just follow him without asking her first.i realy trust her.dia kenalkan aq kat kekawan dia,dia bawak aq jejln sapai kat satu port memang cantik.tetiba tepukan gemuruh kuat kedengaran.sume kekawan dia kuar dan menepuk bahunya and said congrats,aq terpinga2.he come to me slowly and whisper to me,THIS ALL IS A GAME!aq tak paham dan dia pun terang satu persatu.sume kekawan dia gelakkan aq.aq diperbodohkan selama ni.dengan laju air mata ku mengalir dan dgn pantas tanganku menampar pipinya.aq lari teresak2 meninggalkan mereka sume.aq sempat memandang wajahnya wajahnya selepas ditamparku.aq jelingnya sekilas.air mata ku biar mengalir.hujan turun membasahi bumi.aq mencapai phone lalu aq call parents aq.aq luahkan sume.kini baru aq sedar,cinta itu memang buta.aq menutup pintu hatiku hingga aq betul2 jumpa si dia yang layak bertakhta didlm hatiku."

aq tak kate mencintai seseorang tu salah tapi aq nak nasihat sikit..hati2 dlm percintaan jgn pengakhiran korang cam citer ni..it a sad ending.(TT_TT)

HOPE NO MATTER HAPPEN IN YOUR LIFE,YOU BE SPARTAN TO FACE IT.
WE ALWAYS BE BY YOUR SIDE TO LEND OUR EARS TO HEAR YOUR PROBLEMS   
ALLAH ALWAYS BY OUR SIDE
GIVE YOUR BIG SMILE EVERYDAY...


Saturday, August 18

qeysah di bulan puasa

Sebulan berpuasa!!Amacam??Seronok tak?!!Aku?Hmm....Entahlah...Ramadhan memang satu baulan yang best tapi aku rasa puasa tahun ni tak macam tahun lepas..TT_TT  
Ni,aku ada story pasal bebudak aspuri time pose...Sian kitorang..Teramat-amatlah bosan duduk kat aspuri time Ramadhan.Tak tau nak buat apa so keje kitorang tido je...Adalah sorang dua duk ngaji tapi kebanyakkannya duk tido..(Zzzz....)Pastu adalah satu hari tu semua bebudak aspuri ni tak bangun sahur..Aku pun tak tau kenapa tapi aku sempat sahur sebab aku bangun lagi berapa minit nak azan subuh..Sian mereka tak sahur kelaparan sehari suntuk....Isk..Isk..Kitorang cuti start hari Khamis so aku balik terus buka laptop mak aku main game....Hari ni layan Running Man..Best siot layan korea....>_

BYE,BYE RAMADHAN!!TT_TT HOPE CAN SEE YOU NEXT YEAR..AMEEN

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI 1433H..
Raya,raya jugak...Jangan lupa puasa 6 dibulan Syawal...Banyak pahalanya...:)




ALLAH ALWAYS BE WITH US!!
HAVE A NICE DAY AND ENJOY YOUR DAY.....

Thursday, July 19

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN

Assalamualaikum kawa-kawan...Lama dah tak post something kat blog ni..rindu gitu.Ok kali ni aq kembali dengan topik RAMADHAN.

"Apa itu ramadhan??Apa itu puasa??"Andaikan kalau non-muslim tanya korang soalan ni,apa korang nak jawab??
korang pasti akan jawab,"ramadhan tu bulan puasa dimana umat islam diwajibkan puasa,manakala puasa pula ialah menahan lapar dan dahaga",betul?

Sebenarnya,ramadhan ialah bulan ALLAH,dimana pada bulan itu syaitan diikat dan pada bulan itu pintu rahmat terbuka luas dan uamat islam yang beriman diwajibkan untuk berpuasa.Puasa pula ialah menahan diri dari melakukan perkara yang membatalkan puasa dari terbit matahari(subuh) hingga terbenam matahari(maghrib).

"Kalau syaitan diikat,kenapa masih melakukan kezaliman atau kejahatan?"


Ini kerana sebelum tiba kedatangan Ramadhan syaitan telah mengarahkan nafsu untuk menghasut hamba Allah untuk melakukan kejahatan.Nafsu ini ialah suatu benda yang kita tidak nampak,tidak dapat rasa tapi nafsu membuatkan kita inginkan sesuatu benda.Contohnya tidur pada waktu yang tidak sepatutnya.Itu adalah hasutan nafsu dan orang yang lemah ialah orang yang tak mampu melawan nafsunya.


"Apa perkara yang membatalkan puasa?"

Perkara yang membatalkan puasa merupakan perkara yang diharamkan atau dilarang oleh Allah.
  1. Makan dan minum di siang hari.
  2. Berdua-duaan/berzina (menghampiri zina)
  3. Memasukkan sesuatu kedalam rongga badan.
  4. Bersetubuhan bagi suami-isteri di siang hari                                                                                                    

Perekara yang patut kita lakukan pada bulan Ramadhan ialah

  1. Bersedekah/memperbayakkan amalan yang diberkati Allah
  2. Tilawah / tadabbur Al-Quran
  3. Menjaga mulut/telinga/mata 
  4. Ikhlas melakukan amalan


Jadi,ayuh sama-sama jadikan puasa kita kali ini lebih baik.
Anggap ini puasa terakhir kita.
Itu saja dari aq.

AYUH PUASA!!SEMARAKKAN PUASA TAHUN INI!!

Friday, February 17

.:rehlah:.

Fuhhh!!!Baru abis rehlah Rabu lepas..Penat giler beb..Kami dibahagikan kpd 4 kumpulan iaitu kpd rumah sukan..(merah,kuning,hijau&biru)Rehlah tahun ni merupakan satu kelainan iaitu tahun ni takder sembelih ayam..(T_T)Tahun ni kita guna ayam Al-Zain[entah btl x eja](:P)


Kami mulakan p'jlnan kami dr skolah ke tapah rehlah iaitu di tapak thn lps..patai ape ntah name..kami dibekalkan 3 ekor ayam Al-Zain dan sebuku roti.Sarapan kami tahun ni roti coklet bukan nasi lemak...Alhamdulillah.Setiba di sana mcmbiasa kami diminta utk membersihkan kwsn utk bermain dr sebarang kayu atau sampah yg mampu mencederakan org..Tahun ni kiorang main 2 game iaitu bola sepak&ragbi.Masa main bola sepak ramai yang sakit sbb sorg2 main x ingat dunia..ade ker patut sepak kaki org x pasal2 kaki org tu sakit...kesian..hu3(bukan nak marah)Aq x leh lupa waktu main ragbi dgn umah biru,sakit kan main..Perrrgh!!kitorg abis main kol 1 tgh hari,pas2 bakar ayam..YEAHH!!!saat yg dinantikan tlh tiba,,Tahun umah merah x mkn ayan golek campur pasir dah...thn kitorg buat cam BBQ tp still ade pasir sikit2..It's okay.lps mkn solat zohor..kitorg amik wudhu' guna air laut..Ombak bukan main tinggi jugak abis sluar aq basah.ha3 Banat kene solat ats pasir sbb x muat kanves.kanves utk bnn tpade je banin solat ats pasir..lps kemas2 kitorang jln balik ke k skolah..ade funny story,beg k.Sarah Nur syafiqah ilang..(x jumpa cari)akhirnya mlm jumpa..kiyotg sampai skolah dlm kol 3:30ptg.itulah rehlah kami thn ni,lbh mencabar dan memenatkan dr thn lps..


turut hadir para alumnai iaitu kalu banat k.Biah,k.Zimah,k.Shaza&k.Marsha




LIFE MUST GO ON NO MATTER HAPPEN!
ALWAYS SMILE[:)]