Followers

Hi~~WELCOME TO MY BLOG

"Thanks sebab sudi singgah kat blog yang tak berapa lawa dan cerita yang tak berapa menarik ni...I'm still learn how to make my story or my blog be fantastic.Apa-apa pun thanks.>_<
Hope enjoy reading my story.. Let's make a change.Have a question,you can ask me but if i cannot answer it,sorry.I'm not really good in everything.Jom tegur menegur untuk kebaikan.May ALLAH bless u all."

Saturday, February 22

HIPOKRITKAH AKU??!

hi~~~~



Seperti yang kita tahu…hipokrit tu ialah…orang yang berpura2 ‘baik’ depan orang…tapi sebenarnya ada niat jahat. Atau buruk sangka…or buat2 baik tapi dalan hati sebenarnya tak suka. Mesti korang pernah jumpa orang camtu kan?
tapi penah tak terfikir…pernah tak terfikir kita sendiri pun pernah mengamalkan budaya hipokrit ini?
Ok,here one story..hope takder yang terasalah..kalu ada tu sorry..                                                                                 
sorry~~

Di sebuah campus,
"Mat,aku ada something nak share dengan ko.."
"Apa dia?"
"Ko tau tak kenapa Bob tu rapat dengan kita?"
"Alah,biarlah dia nak rapat dengan kita pun..Apa masalah kau?"
"Takder ah..Ni aku nak cerita ni..Tadi aku dengar dia borak-borak dengan geng-geng dia yang lain..Pastu ada salah satu kawan dia mintak assignment dia.."
"pastu?"
"ish,kau ni bagilah aku cerita sampai habis..Kat mana takdi,kau punya pasallah ni abis aku lupa.."
"kawan dia mintak assignment.."
"haa!pastu dengan sewenangnya dia kasi beb..ish!!aku dah bengang dah ni.."
"apasal lak??"
"ish,kau ni kalau aku kata bengap marah tapi memang ya pun..kau ni,Bob kan group kita so this mean that assignment is or work!Apasal pulak dia nak kasi kat kawan dia pulak,apa citer.."
"kau dah tanya dia ke?mana tau kalau kawan dia nak jadikan contoh."
"contoh apa bendanya kalu dah ayatnya,pinjam ek..nanti siap copy aku past balik."
"biarlah.."
"ish kau ni,baik sangat..orang dah tiru kerja kita kau nak lepas tangan je??"
"habis tu kau nak buat apa?nak gi serang dia?ko pergilah sesorang aku malas.."
"aku takleh biarkan..ni tandanya dia kawan dengan kita just nak siapkan kerja..tak ikhlas.."
"mana kau tau dia tak ikhlas??kau boleh baca hati dia ke??"
"cara dia dah nampak tak ikhlas,kalau dia ikhlas takdernya nak buat camtu..dia tu hipokrit semata-mata.."
"bukti kau kata dia hipokrit?"
"selama ni kita senang ke susah ke,ada dia nak ambik tau?takkan!dia datang bila prof. bagi kerja je..kalau prof. tak bagi kerja susah nak nampak dia tu.."
"kata orang,kau pun apa kurangnya..apa sebab kau kawan dengan dia..cuba tanya diri kau baik-baik..Apa tujuan sebenar kau kawan dengan dia?betulke sebab ALLAH atau sebab dia kaya..kalau buat assignment kau tak payah keluarkan duit sebab semuanya ditanggung Bob."
"err.."
"aku secara jujurnya aku katakan aku pun kadang-kadang hipokrit jugak..kadang-kadang aku rasa depan senio-senior aku baik je..muka pun aku tak pandang masa cakap tapi kalau kat belakang diorang kadang-kadang aku kutuk juga.."
"mmm,err"
"so,jangan mudah-mudah kau nak kata seseorang itu hipokrit..kita manusia yang sering lupa dan sering melakukan kesalahan tanpa sedar..contohnya sekarang,aku tengok kau dengan Bob tu ok je kalau berjumpa,boleh je kau senyum dengan dia..tapi belakang dia..aku taknak cakap..Ni bukan sekali kau citer pasal Bob dekat aku.tapi dah bayak kali dah"
"err,sorrylah Mat..aku ada kerja,aku gerak dululah."
"pape jelah kau ni.."

~end~
so,if our friends are hypocrite why don't tell them?why we keep it as secret?if we don't tell forever she/he will act like that.please move on and ask them why they act like that if not until when we gonna stop talking about them?

http://www.youtube.com/watch?v=H9sN64DLlbM (contoh hipokrit,try lah buka link tu)
Sebenarnya banyak je contoh lain hipokrit ni tapi malas nak pikir..citer tu aku reka je..maksud hipokrit bagi aku lebih kurang camtu ah..Just thing about themselves..only they that right!Sometime I think people who're hypocrite is someone that selfish!!
           
today,it was so hard to find person that are not hypocrite..am i right?                
                                             

let's change the world~~

NO MATTER HAPPEN KEEP YOUR SMILE ON YOUR FACE BECAUSE WITH SMILE CAN CHANGE EVERYTHING!!